Kişisel Gelişim
ŞİMDİ OKUNAN
Psikoloji Kişisel Gelişime Nasıl Bakmaktadır
Parlak Fikir
0

Psikoloji Kişisel Gelişime Nasıl Bakmaktadır

☺ Burak Aykurt29 Ağustos 2018

            Psikolojinin tanımına baktığımızda karşımıza içinde bilim kelimesini de barından “ruh bilim” terimi çıkmaktadır. Psikoloji her şeyden önce kaynaklarını bilime dayandıran bir var oluştur. Bireyin sadece davranışlarını değil aynı zamanda zihinsel süreçlerini de incelemektedir. Arkasına bilimsel gerçekleri alan bu dalların üniversitede eğitimi verilmektedir ve sonucunda psikologlar, psikolojik danışmanlar ya da psikiyatrlar bir diploma ile halka ruh sağlığı alanında yardımcı olmaktadır. Ancak özellikle son yıllarda yaşantımıza damga gibi vuran ve pek çok kitapçının raflarında büyük bir yer kaplayan kişisel gelişim kitaplarıyla karşılaşmaktasınız. Televizyon programlarında da konuşmalar yapıp bir ruh sağlığı uzmanı gibi görüşlerini aktaran bu kişiler, toplum üzerinde kafa karıştırıcı bir etki yaratmaktadır. Psikoloji, bu dikkat çekici var oluşa nasıl bakmaktadır?

 Psikoloji Bir Bilim Dalıysa Kişisel Gelişimciler Hangi Daldandır?

 Psikoloji alanıyla ilişkili olan mesleklerin ellerinde bir diploma bulunurken, çoğu kişisel gelişimcinin hangi bölümlerden mezun olduğuna bakmak bu sorunun cevabını bulmada yeterlidir. Bazen sonuçlara bakmaya gerek bile kalmadan televizyon programlarında çıkan birçok kişisel gelişimcinin üniversitelerin hangi bölümlerinden mezun olduğunu duymak bile kafa karıştırabilir. Psikoloji alanı dışından mezun olan bu bazı kişisel gelişimciler, psikolojik durumların analizleri üzerine yaptıkları yorumları yani eksik kalan kısımlarını, dışarıdan tamamladıkları eğitimlerle dile getirmektedir. Yani birçoğunda kopyala yapıştır sistemi işlemektedir.

 Psikoloji, Kişisel Gelişime Nasıl Bakmaktadır?

 Birçok ruh sağlığı uzmanı, bazı kişisel gelişimcilerin ve yazdıkları kitapların doğruluk, tutarlılık payının olduğunu ileri sürerken, bunların çoğunun eğitim kökenine bakıldığında genelde ilgili ana bilim dalından geldiklerini de dile getirmektedir. Ancak bakış açılarının olumsuza döndüğü nokta da bir o kadar önemlidir. Çünkü bazı kişisel gelişimciler, kendi hayat deneyimleriyle de birçok konu da yorum yapabileceklerini öne sürmektedir. Oysa bu bazı ruhsal sorunlar yaşayan okuyucular için tehlike arz etmektedir. Kitaplarındaki üslubun pozitif enerjisiyle karşılaşan okuyucu, kitabı bitirdiği anda doyum noktasına ulaşmaktadır. Geçen günler akabinde, okuyucu derin boşluklara düşmekte ve ruhsal sorunlarının katlandığını hissetmeye başlamaktadır. Bu durumlarda başvuracakları tek nokta, kendi deneyimleriyle insanlara bir şeyler aşılamaya kalkan yetersiz derecedeki kişisel gelişimciler değil bir ruh sağlığı uzmanı olmalıdır.

 Her İki Alanda Neye Dikkat Edilmeli?

 Psikoloji alanında bulunanların, insanlara bu konuda önerdiklerine bakılacak olursa, alanında mezun olan kişilerin ele aldığı oldukça verim sağlayıcı konuşmalar, kitaplar bulunmaktadır. Kişisel gelişim yalnızca insanın psikolojik durumu üzerine değildir. Bir kişinin ilgi duyduğu herhangi bir alanda da olabilir. Kendi alanının dışında yazan kişisel gelişimcilerin alan ihlali yapmakla birlikte, bunun yanında daha büyük bir sorun olan insanları yanlış yönlendirme de yapmalarıdır. Bir konu hakkında kendinizi geliştirmek ve bundan en faydalı sonucu almak istiyorsanız, kendinizi geliştirmek istediğiniz alan hakkında ilk önce araştırmalar yapmalısınız. Alacağınız bilgilerin kimler tarafından, ne koşullarda yazıldığı sizin için daha doyum sağlayıcı olacaktır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
Muhteşem İçerik
0%
Çok Sevdim
0%
Şaşkınım
0%
Bu Ne?
0%
Karmaşık
0%
Beğenmedim
0%
Çok kötü
0%
Yazar Hakkında
Burak Aykurt
ASD Teknoloji adresi ile 2014 ilk blog sitemi kurdum. Paylaştığım içeriklerle insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum umarım beğenirsiniz. Yorum kısmından istediğinizi sorabilirsiniz müsait zamanlarımda hepsini cevaplıyorum.
Yorumlar

Yanıt Bırak