Faydalı Notlar
ŞİMDİ OKUNAN
Damla Sulama
0

Damla Sulama

☺ Burak Aykurt26 Şubat 2024

Suyun damlama boruları kullanılarak ekinlerin kök bölümlerine verilmesi işlemine damla sulama deniyor. Sulama işleminin damlatılarak gerçekleşmesi sistemin bu isimle anılmasını sağlıyor. Damlama boruları vasıtasıyla sulama yapılırken suyun saf halde veya gübreli halde kullanılması mümkün oluyor.

Damla Sulamanın Tercih Edilme Nedeni

Çiftlerin son yıllarda ürün yetiştirirken damla sulamayı tercih ediyor. Bu sistemin tercih edilmesinin nedeni ise yetişecek ürünlere verilecek besin ve su dengesinin sağlanması oluyor. Suyun veya besinlerin ekinlerin (bitkilerin) köküne verilmesi nedeniyle de yararlanma zamanı ihtiyaca bağlı olarak gerçekleşiyor.

Damla sulamanın kullanımında su veya besin verimi bitkilere kökten verilebileceği gibi toprak üzerinden de verilebiliyor. Ayrıca bu sistem her bitkinin tek tek sulanmasını sağlıyor.

Damla Sulamanın Kullanım Alanları

İnsanlar tarafından sulama tercihinin damla sulamadan yana kullanılmasında verim oranının yüksek olması etkili oluyor. Ayrıca enerji tasarrufuna katkı sağlaması insanların bu sistemlere yönelmesini kolaylaştırıyor. 

Damlama borularıyla sulamanın yapıldığı sistemin kullanım alanlarını tarlalar, bahçeler, ağaçlar ve bağlar oluşturuyor. Ayrıca bu sistemin topraksız ürün elde etmek amacıyla yapılan çalışmalarda da kullanılması mümkün oluyor.

Damla Sulamanın Avantajları

Çiftçilerin geleneksel sulama sistemleri yerine damla sulamayı kullanmasında sistemlerin sağladığı avantajların etkisi bulunuyor. 

Sebze ürünlerinden ekinlere, ağaç ürünlerden topraksız üretime kadar pek çok alanda kullanılabilen damla sulamanın avantajları şunlar oluyor;

  • Ekin sulamaları için su kullanımında %50’ye yakın tasarruf edilmesini sağlıyor.
  • Sulama işlemi zamanlı yapıldığı için yetiştirilen ürünlerde verim elde edilmesini sağlıyor.
  • Damla sulamayla su bitkinin köküne verildiği için bitkilerin daha iyi gelişmesi sağlanıyor.
  • Sistem sayesinde bitkinin ihtiyaç duyduğu miktardaki suyu ve besini alması sağlanıyor.
  • Sistem sayesinde çiftçilerin daha az çalışması sağlanıyor.
  • Toprakların sık ya da eğimli olması fark etmeksizin ekim ve sulama yapılabiliyor.
  • Sulamanın eşit şekilde yapılmasına bağlı olarak tüm tarlanın aynı anda yetişmesi sağlanmış oluyor.
  • Suyun bitkiye fazla gelmesi ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Son olarak bitki ve ekin yetiştiriciliğinde sıkıntı yaratan yabancı ot gelişimini engellemesi tercih edilmesini sağlıyor. Yabancı otların yetişmemesinin nedeni ise bitkilerin yalnızca köküne suyun veriliyor olması etkili oluyor.

Damla Sulamanın Dezavantajları

Çiftçilerin damla sulamayı tercih etmesinin avantajları yönlerinin dışında dezavantajlı yönlerinin olduğunu söylemek de gerekiyor. Bu sistemlerin en önemli dezavantajı kuruluş için yapılacak harcamanın yüksek olması oluyor. Kuruluşu için boru ve diğer ekipmanların diğer sulama sistemlerine oranla yüksek fiyatlı olduğunu söylemek mümkün oluyor.

Damla sulamanın ikinci dezavantajı ise sulamanın borular aracılığıyla yapılması üzerine oluyor. Borular plastik türevlerinde olduğu için güneş ışınlarından etkilenerek yıpranabiliyor. Bu da yeni boru alımını beraberinde getiriyor. Ayrıca yabani hayvanlarında borulara zarar vermesi mümkün oluyor.

Damla sulamanın son dezavantajında ise filtreleme işleminin etkisi bulunuyor. Sistem kullanılırken filtrelerden yararlanılmadığı durumlarda borularda tıkanma olayları yaşanıyor. Buda ekstra masraf ve iş yükünün ortaya çıkmasına neden oluyor.

Damla Sulamanın Maliyeti

Çiftlerin tercih edebilecekleri damla sulamanın maliyetinin diğer sulama sistemlerine göre yüksek olduğunu söylemek gerekiyor. Ancak maliyette sulamanın yapılacağı alan ve gerekli olacak ekipmanların etkisi bulunuyor. Bunun için sistem kurulumu yapılmadan önce arazide keşfin yapılması ve yetiştirilecek ürüne bağlı olarak hazırlığın yapılması gerekiyor.

Sulama için kullanılacak boru miktarı ve çeşitleri maliyetin üzerinde etki oluşturuyor. Boru miktarının artmasına bağlı olarak yapılacak harcamalarda da artış görülüyor.

Sulama hizmetleri hakkında detaylı bilgi burada!

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
Muhteşem İçerik
0%
Çok Sevdim
0%
Şaşkınım
0%
Bu Ne?
0%
Karmaşık
0%
Beğenmedim
0%
Çok kötü
0%
Yazar Hakkında
Burak Aykurt
ASD Teknoloji adresi ile 2014 ilk blog sitemi kurdum. Paylaştığım içeriklerle insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum umarım beğenirsiniz. Yorum kısmından istediğinizi sorabilirsiniz müsait zamanlarımda hepsini cevaplıyorum.
Yorumlar

Yanıt Bırak