Teknoloji Üreten Girişimlere Verilen Hibeler
Son yıllarda ülkemiz de ve dünyada teknolojiye olan ilgi son derece artmıştır. Özellikle bilgisayarın icadından sonra teknolojik olarak gelişemeyen firmalar yok olmayla yüz yüze kalmıştır. Bu ilginin sonucunda yatırımcılar ve girişimciler teknoloji alanına yönlenmiştir. Girişimcilerin teknolojik olarak yenilik üretmesi için zaman, iş gücü, para gereklidir. Girişimine yeterli zaman, iş gücü ve parayı ayırmayan girişimci için bu çaba bir denemeden öteye geçmeyecektir. Şimdi gelelim en önemli nokta olan para konusuna. Girişimciler için giderler en büyük problemlerin başında gelir. Henüz daha bir proje aşamasında olduğu için girişimini pazarlayacak bir ortam bulması zordur. Bu aşamada ilk olarak projesinin bir prototipini çıkarmak ve yatırımcılara sunum ve gösteri yapmak ihtiyacı doğar. İşte bu prototip aşamasında devletten, özel kurumlardan veya melek yatırımcılardan verilen birçok hibe bulunmaktadır. Bunları şimdi alt başlıklar halinde inceleyelim.
İçindekiler
Devlet Tarafından Verilen Hibeler
Bigg
Bigg kapsamında girişimcilerin teknolojik iş fikirleri TÜBİTAK tarafından yapılacak bir değerlendirme doğrultusunda değerlendirilir. İki aşamalı bir eleme sisteminin olduğu bu programda başarılı olan girişimcilere 150.000 TL hibe verilir. Bu programa başvurabilmek için girişimcinin lisans son sınıf öğrencisi veya mezun adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaktadır.
Teknoloji Geliştirme Bölgelerine Verilen Destekler(TEKNOPARK)
Bu programa başvuran firmalar teknopark yönetimleri tarafından yapılacak incelemeden sonra verilecek destekler şunlardır.
Hazır ofis ve altyapı desteği
Gelir ve kurumlar vergisi muafiyeti 2024 yılına kadar
Teknopark içerisinde üretilen yazılımlar için KDV muafiyeti
Çalışanların SGK primlerinin %50’sinin 5 yıl süre ile karşılanması
Teknoparkta istihdam edilecek yazılımcı ve ar-ge personeline ödenecek maaşlar için kişisel Gelir Vergisi muafiyeti
KOBİ Teknoyatırım
Verilen destek çerçevesinde hibe ve kredi alınabilmektedir. Burada amaç teknolojik alanındaki girişimlerin sonucu ortaya çıkan yeni ürünleri dünya pazarına sunmak, ülke ekonomisine katma değer oluşturarak ülkeye döviz girişini sağlamaktır.
Ayrıca TÜBİTAK tarafından üniversite öğrencilerine ve akademisyenlere çeşitli hibe programları da bulunmaktadır. Yılın çeşitli dönemlerinde açılan bu programlara TÜBİTAK web sitesinden takip edilebilir ve başvuru yapılabilir.
Özel Sektör Tarafından Verilen Hibeler
Ülkemizde özellikle teknoloji alanında faaliyet gösteren birçok firma teknolojik yenilikleri desteklemektedir. Şimdi bunlardan birkaçını inceleyelim.
TURKCELL
Turkcell Partner Adaylığı olarak adlandırılan bu programda girişimcilere mentorluk, finansman ve altyapı desteği sağlanıyor. Girişimcilerden herhangi bir karşılık beklenmiyor. Sağlanan bu destek 3-12 ay arası devam ediyor. Aday girişimcilerden başarılı olanlar bu program sonrasında partner oluyor. Partner olamayan adaylardan sağlanan destekler geri talep edilmiyor. Başvurular firmanın web sitesi üzerinden alınıyor.
TURK TELEKOM
Turk telekom da ise bu proje Pilot olarak adlandırılıyor. Sağlanan destek kapsamında ürünlerinizi Turk telekom müşterileri ile buluşturabilirsiniz. Programa kabul edilen girişim 90.000 TL hibe veriliyor. Girişimcilere şirket tarafından mentorluk ve çeşitli eğitimler konusunda da destek sağlanıyor. Firma tarafından sağlanan destekler girişimcilere hibe olarak verildiği için başarısız girişimcilerden geri talep edilmiyor.
Yanıt Bırak