ŞİMDİ OKUNAN
İnternetteki Bilgilerin Doğruluk Seviyesi Nedir
En İyisi Bu
0

İnternetteki Bilgilerin Doğruluk Seviyesi Nedir

☺ Burak Aykurt23 Ekim 2018

Bugün, pek çok kişi bilgisayar ve benzeri araçları kullanıyor, büyük çoğunluğu, sadece internet bağlantısı yaparak, sohbet, oyun, iletişim, kişisel çalışma için bu araçları kullanıyor. Ancak iş adamları ve bilimsel çalışmalar yapanlar için internetin önemi diğer kullanıcılardan daha farklıdır. Bilgi toplamak ve bu bilgileri analiz etmek ve işiniz için sonuç almak istiyorsanız, o zaman çok iş yapmanın tek yolu interneti kullanmaktır.

Bu noktada, internet üzerinden eriştiğimiz sitelerin ve burada bulduğumuz bilgilerin ne kadar güvenilir olduğu sorusu akla geliyor. Bugün, pek çok şey o kadar hızlı değişiyor ki, internetteki bilgilerin doğru olup olmadığı da bu yüzden ciddi bir şekilde soru işaretleri taşıyor olabilir. İnternette yaşadığımız sorunlardan biri de aynı bilginin kes yapıştır yöntemi ile farklı sitelerde de yer almasıdır. Daha da kötüsü, bu siteler, alıntıladıkları kaynaklara link vermemekten de çekinmiyorlar. Bu durumda, bu bilginin güvenilir ve güncel olup olmadığından emin olamayız.

İnternette Doğru ve Güncel Bilgiye Erişme İçin Ne Yapılmalı?

Ne yapılması gerektiği göz önünde bulundurulduğunda, birkaç kriter belirlemek ve elde ettiğimiz bilgileri ve siteleri değerlendirmek gerekir. Bu konuda John Hopkins Üniversitesi tarafından önerilen kriterler oldukça yol gösterici olduğundan, kısaca alıntı yapmak istedim.

             Bulduğunuz bilgiler genel olarak üç başlık altında değerlendirilmelidir, bunlardan ilki bu bilgiyi kimin yazdığı, ikincisini yayınlayan, üçüncüsü belge veya bilginin ne kadar güncel olduğu.

Yazarın penceresine baktığımızda, belgeyi kimin yazdığı belli mi? Başka bir bağlantıdan sayfaya geldiysek, yazar hakkında bilgi var mı? Eğer yazar kesinse, fakat o kişi hakkında hiçbir bilgi yoksa onun yeterliliği hakkında bilgi toplayıp araştırma yaparak bulduğunuz belgenin değerini anlamaya çalışmalısınız.

Cropped view of person hands typing on laptop computer

Bir Web Sitesinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yukarıda bulduğunuz bilgi veya belge, ait olduğu ana web sayfasına ait bir link mi, yoksa başka bir web sayfasının içeriği mi bakmalıyız. Çünkü internette bulacağınız pek çok belgenin yazarı hakkında bilgi bulamazsın. Bulduğunuz durumda, o sayfanın kalitesine güvenirsiniz. Girdiğiniz URL ile ilgili diğer bilgileri silerek ana sayfaya erişmeyi deneyin. Böylece asıl sayfanın kişisel mi yoksa resmi mi olduğunu anlayabilirsiniz.

            Kimlik bilgilerini herhangi bir şekilde bulamazsanız, o sayfanın sahibini bulmak için “Whois” sitesini kullanabilirsiniz. Burada bulacağınız bilgilerle sayfa sahibini değerlendirebilir ve bilgilerin ne kadar güvenilir olduğunu anlamaya çalışabilirsiniz. Yazar ya da yayıncı kendini gizlemeye çalışıyorsa, propaganda ya da yanlış bilgilendirme şüphesine bakmak gerekir. Yayıncı veya yazar hakkında sağlıklı bilgi edinemiyorsanız, bu sitede bulduğunuz bilgileri kullanmanız tavsiye edilmez. Bu yöntemler bilgi kalitesi açısından kendimize bir seviye belirlememizi sağlar.

            Bilgiye eriştiğinizde, hem yazar hem de sayfa sahibi bilgisine ulaşabiliyorsanız o site güvenilir bir kaynak olabilir. Ama bulduğumuz bilgiler güncel mi, yoksa tozlu raflardan mı geliyor bunu anlamak için de sayfanın güncellendiği son zamana bakabilirsiniz. Bildiğimiz önemli bir şey de, sahtekarların çok yetenekli olmaları ve orijinal kadar gerçek görülebilmeleridir. Yani siz her halükarda dikkatli olun.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
Muhteşem İçerik
0%
Çok Sevdim
0%
Şaşkınım
0%
Bu Ne?
0%
Karmaşık
0%
Beğenmedim
0%
Çok kötü
0%
Yazar Hakkında
Burak Aykurt
ASD Teknoloji adresi ile 2014 ilk blog sitemi kurdum. Paylaştığım içeriklerle insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum umarım beğenirsiniz. Yorum kısmından istediğinizi sorabilirsiniz müsait zamanlarımda hepsini cevaplıyorum.
Yorumlar

Yanıt Bırak