Güncel Haberler
ŞİMDİ OKUNAN
5G’ye Ne Zaman Geçeceğiz?
0

5G’ye Ne Zaman Geçeceğiz?

☺ Burak Aykurt14 Ağustos 2015

4G teknolojisi tüm dünya çapında fazlaca konuşulmaya başlandı. Yatırım yapan ülkeler 4G’nin faydasını yavaş yavaş görmeye başladılar. Henüz Türkiye’de görülmediği  ve bu konuda da çalışma yürütülmediği ortada. Sanırım ülkemiz bu teknolojiyi alma konusunda çekimser. Bu durumda 4G’yi kafamızdan atalım mı?

Ülkemizde hala bunun tartışması sürerken diğer Avrupa ülkeleri 5G’yi konuşmaya başladılar bile. 4G’nin yerini alacak olan teknoloji Facebook hariç tüm veri aktarım tabanlarını değişime uğratacak. Networks şirketi ve Samsung’un da destek verdiği hatta Güney Kore Devleti’nin yatırımlarıyla güçlenen teknoloji, Avrupa Parlamentosunun da teşviğini aldı.

4gmobile1

Internet Of Things (IOT) yani Nesnelerin İnterneti tüm hayatınızın objelerini dahi etkileyecek. İsminden de anlaşılacağı gibi 5G teknolojisi tam bir bağlantı canavarı. Nesnelerin birbirine bağlanmasını ve ana kontrol panelinden yönetilmesini sağlayan bu yeniliklerin üstüne gün geçtikçe ilaveler yapılmaya devam ediliyor. Çok değil yaklaşık 3-5 yıl sonra kendisi giden araçları göreceğiz. Yönetim bağlamında bu inanılmaz özelliklerin tamamını 5G üstlenecek. Akıllı ev dediğimiz sistemler, kazaları minimize etmeyi sağlayacak olan akıllı yollar da cabası. Tüm bu nesneleri birbiri ile teması hayatımızı kolaylaştırmanın yanı sıra can güvenliğimizi de sağlamış olacak.

Hızından bahsetmedik değil mi? Mesela HD kalitesinde bir film saniyeler içerisinde telefonunuzda olacak. Bu iddiamız kanıtlanmıştır. Samsung 2014 ayında yaptığı bir test sonucu Hobbit filmini (1080p, 3D, 45 GB) yaklaşık 7,5GB/s’lik hız değeriyle indirmiştir. 5G çıkana kadar zaten ortada 1080p’lik filmler önemsenmeyecek bile. Hatta 4K bile terkedilerek 8K’ya geçilmiş olacak. Uluslararası Telekomunikasyon Birliğinden yapılan açıklamaya göre hız değeri 100 MB ve 1GB arası değerlere kesin gözüyle bakılıyor.

Hepimiz makinelerin insanları ele geçirdiği filmleri izlemişizdir. Korkutmak gibi olmasın ama 5G bu imkanı biraz mümkün kılıyor gibi görünüyor. Gartnet firmasının uluslarası bazda yaptığı çalışmada 2020 yılında 30 milyar nesne birbirine bağlanmış olacak. Hatta o zamanlar nanosaniyeler en fazla kullanılacak zaman birimimiz olacak. Sizi en rahatlatacak yanı ise hiç kopma olmaksızın bir bağlantı vadediyor olması. Mesela Youtube videolarında takılı kalmak artık sadece nostaljik anılarınız arasına girecek. Türkiye için müjdeyi de verelim Turkcell ve ASELSAN bu konuda çalışmalara başladı ve bir yol haritası belirlendi. Dünya çapında 900 milyon Pound yatırım yapılan yeni teknoloji harikamızın en büyük destekçisi Samsung. Ülke olarak en gayretlisi ise Güney Kore, Çin olarak görünüyor.. Çin bu noktada alt yapısını hızlı kurup Güney Kore’yi geçmeyi planlıyor. Japonya ise sıralamada kötü yerlerde. Teknolojiyi üretme konusunda istekli olan ülke 5G konusunda bir hareketlilik göstermiyor. Teknolojinin yanı sıra politik nedenler 5G’yi en zorlayan kapsamlar arasında. 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
Muhteşem İçerik
0%
Çok Sevdim
0%
Şaşkınım
0%
Bu Ne?
0%
Karmaşık
0%
Beğenmedim
0%
Çok kötü
0%
Yazar Hakkında
Burak Aykurt
ASD Teknoloji adresi ile 2014 ilk blog sitemi kurdum. Paylaştığım içeriklerle insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum umarım beğenirsiniz. Yorum kısmından istediğinizi sorabilirsiniz müsait zamanlarımda hepsini cevaplıyorum.
Yorumlar

Yanıt Bırak