Laika: Herkesin Gerçekleşeceğini Bildiği Bir Ölümün Hikayesi
Soğuk savaş döneminde SSCB ve ABD arasında patlak veren uzay yarışı sebebiyle, Sovyetler Birliği tarafından kasım 1957’de Sputnik 2 uzay aracı ile uzaya bir köpek gönderilmesi düşünülür. Hiçbir şeyden haberi olmayan Laika, sokaklarda koştururken kendini bir anda uzay araştırma merkezinin soğuk odalarında bulur. Uzaya gönderilen ve orada ölen ilk canlı olur. Bilim için önemli bir şeyi başarmış olsa da, geri dönüşü tasarlanmamış bir yolculuktu bu. Masum köpek, bile bile ölüme fırlatılmıştı.
Dünya Laika’nın acıklı hikâyesini unutmadı. Anısına pullar basıldı, heykeller dikildi, şarkılar yazıldı… Gerçek anlamda uzaya çıkan ilk dünyalının hikâyesi, unutulmamak üzere insanlığın ortak belleğine kazındı.
Ölümünden 60 yıl sonra tasarlanan ve onun ismi verilen bir robot ile Laika ismi şu günlerde tekrar gündemdeki yerini aldı. Hemde öyle sıradan bir robot değil kendi hemcinsleri için tasarlanmış bir robot. Onu yalnız bir ölüme mahkum edenlerin aksine diğer köpeklerin sahipleri evde değilken yalnız kalmaması için tasarlanmış bir robot.
Peki robot Laika’nın işlevi tam olarak ne?
Birçok evcil hayvan sahibi işe giderken köpeklerini evde yalnız bırakmak zorunda kaldığı için endişeli. Bir şirket bu durumun çözümü için bir yol aradı ve sonunda Laika isimli robotu piyasaya sürdü.
Laika tam köpeğinize arkadaş olacak şekilde tasarlanmıştır. Her ne kadar teknolojinin sizin yerinizi alamayacağı aşikar bir gerçek olsa da bu robot, köpeğiniz için mükemmel bir interaktif arkadaştır. Köpeğinizin siz dışarıdayken kendini yalnız hissetmemesini sağlar ve aynı zamanda mobilyalarınızı çiğneyerek zarar vermesini de engeller. Robot köpeğinizin hareketlerini ve havlamasını algılayacak şekilde tasarlanmıştır. Aynı zamanda üzerindeki kamera sayesinde istediğiniz her zaman, ondan uzakta olsanız bile köpeğinizi görebileceksiniz.
Proje şu anda amacına ulaşmış görünüyor ve piyasaya 275$ gibi bir fiyatla sürülecek.
Yanıt Bırak