Kamera Ayarları Nasıl Yapılır
Kamera Ayarları Nasıl Yapılır
Gelişen teknoloji ile artık elimizin altında her daim bir kamera ya da fotoğraf makinesi bulundurabiliyoruz. Bu şekilde bizim için değerli olan her kareyi yakalayabiliyor ve arşivleyebiliyoruz. Ama bazı sıkıntılarda yok değil. Hepimiz fotoğraf çekerken mümkün olabilecek en iyi kalitede fotoğrafı çekmek istiyoruz. Bunun için bazı ayarlar hakkında bilgi edinmek yeterli olacaktır. Gelin bu ayalar hakkında biraz bahsedelim.
1-) Megapiksel ayarları: malum telefon alırken birçoğumuz üzerindeki kameranın sahip olduğu megapiksel ölçülerine artık dikkat ederek alıyoruz. Zira kamera seçenekleri artık 1 megapikselden 16 megapiksel ve daha üstüne çıkmakta. Megapiksel aslında görüntülerin direk çözünürlüğü ile alakalı değil. Megapiksel sizin daha büyük fotoğrafları rahatlıkla ve daha kaliteli bir şekilde çekmenizi sağlar. Yani düşük megapiksel fotoğraf boyunu düşürürken yüksek megapiksel fotoğraf boyutunu yükseltecek bu da fotoğraf ölçülerinde daha iyi bir görüntüye sahip olmanızı sağlayacaktır.
2-) Sensör ayarları: Çekilen her fotoğraf kameranın içindeki bir sensöre yansımaktadır. Bu sebeple eğer çektiğiniz görüntünün daha kaliteli olmasını istiyorsanız sensörünüzün büyük olması size daha iyi görüntü verecektir. Bu sebeple büyük ölçüleri kullanmalısınız.
3-) Aperture ve Diyafram Değeri Ayarları: Kameralarda f:2,4 veya f.2,8 gibi değerler bulunmaktadır. Bu bahsedilen değerler fotoğrafların ışık karşısında hızını, keskinliğini, netliğini ve gücünü belirtmektedir. Bundan dolayı f değerin mümkün olduğu kadar düşük olması lazım. Zira düşük değerdeki f değerleri fotoğraflarınızın netliğini arttıracaktır. Sonrasında karanlık ortamlarda flaş kullanmadan da iyi görüntüler kazanmanıza neden olacaktır. Bir de düşük f değeri arka planın bulanık olmasını sağlamaktadır.
4-) Zoom Özellikleri: herkesin bildiği üzere Zoom ikiye ayrılmaktadır. Optik Zoom ve Dijital Zoom adıyla ikiye ayrılır.
a)Optik Zoom: Şimdi Optik Zoom kameranızın önündeki merceklerle alakalıdır. Zoom yaptığınızda kamera önündeki mercekler iler geri hareketleri ile görüntülenen alanı uzaklaştırıp yakınlaştırmaktadır. Bunun güzel tarafı mercekler vasıtasıyla yapılan Optik Zoom görüntü kalitesinin kaybedilmemesini sağlamakta. Bu sebeple uzaklardaki bir görüntüyü net bir şekilde Zoom yaparak elde edebilirsiniz.
- b) Dijital Zoom: Gelelim Dijital Zoom’a. Dijital Zoom mercekler değil sadece kameranın gördüğü yerde bir noktanın üzerine Zoom yapılmasını sağlar. Bu kaba tabirler iki parmağınızla cep telefonunuzdaki bir görüntüyü büyütmeye benzer. Görüntü büyüdükçe kalitesi bozulur bilirsiniz. İşte bundan dolayı Dijital Zoom ile yapılan Zoom görüntü kalitesini düşürecektir.
Ayrıca Zoom yaparken bir başka durumu daha dikkat etmeli. Titreme Zoom yapılan resimlerin en büyük düşmanıdır. Zoom yaparken titreme olasılığına dikkat etmeli varsa titreme hassasiyet ayarlarını arttırmalısınız.
Yanıt Bırak