ŞİMDİ OKUNAN
Hayatımızı İnternette Geçirmekten Nasıl Kurtuluruz, İnternet Bağımlılığı
0

Hayatımızı İnternette Geçirmekten Nasıl Kurtuluruz, İnternet Bağımlılığı

☺ Burak Aykurt28 Şubat 2018

            Artık “teknoloji çağında yaşamalıyız, teknolojiye ayak uydurmalıyız” gibi sözler son günlerde duyulmuyor. Çünkü teknoloji artık o kadar çok içimize işlemiş ki, ufacık çocukların elinde bile son model bir cep telefonu görüyoruz. Bu da teknolojinin aslında hayatımızı ne kadar da haddinden fazla aştığının bir göstergesi oluyor.

Aslında teknolojinin bu kadar çok hayatımıza girmesi ve en başta da çocuklarımızı etkilemesine biz izin veriyoruz. Çünkü gencinden yaşlısına herkes teknoloji çağına öyle bir ayak uydurdu ki adeta başımızı cep telefonlarından, tabletlerden ya da bilgisayarlardan kaldıramıyoruz. Bu tabi ki de doğru değil! Sadece işimizin gerektirdiği ve ihtiyacımızın olduğu kadarını internet başında geçirmek yerine 7 gün 24 saatimizi oraya harcıyoruz. E biz buna da kısaca internet bağımlılığı diyoruz.

            Eski zamanda iletişim bizler için karşılıklı sohbet etmekten geçiyordu. Ancak günümüzde iletişim sadece internet üzerinden çevrimiçi olarak kurulan basit bir isme dönüştü. Sadece iletişim değil alışveriş yapmak, kitap okumak, araştırma yapmak gibi aslında insanları sosyalleştirmeye yönelik eylemler internet üzerinden bir tık ötede yer alıyor. Bu da doğal olarak insanların asosyal bir hale gelmesine yardımcı oluyor. Peki, ama hayatımızı internette geçirmekten kurtulmak için illa çevrimiçi mi olmalıyız? Yoksa internete bu kadar bağımlığı bir toplumu nasıl kurtarmalıyız?

İnternet Bağımlılığı Artıyor Mu?

            Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de mobil olarak internet kullanıcı sayısı 2011 yılında 1 milyonken, 2014 yılında ise 26 milyona ulaştı. Trafik hacmi de bununla doğru orantılı olarak artıyor. İnsanların çoğu internet bağımlılığı olduğu için alışveriş yapmıyor, sinemaya gitmiyor, farklı ortamlarda yemek yemiyor. Çoğu insan sinema yerine internet üzerinden film izliyor, farklı mekânlarda yemek yemek yerine internet üzerinden sipariş vererek yine internet başında yemeğini yiyor ve yine alışverişe gitmek yerine internet üzerinden oluşturulan mağaza platformlarından sipariş yoluyla alışveriş yapıyor.

En çok bilinen ise sevdiği şarkıcı ya da grupların konserlerine gitmek yerine internet üzerinden sadece müziklerini dinliyor. Ya da bir tiyatroyu izlemeye gitmek yerine de sosyal ağlardan bulabildiği videoları izlemeye çalışıyor.  Aslında bahsettiğimiz tüm bu örnekler günümüzde hızlı ilerleyen bir toplum olmamıza rağmen bir o kadar da geriye gittiğimizi gösteriyor. Asosyal bir hayat takılarak insanlarla göz göze bile gelmeyen bir toplum yaratıyoruz kendimize. En basiti de arkadaşlarınla buluşmak yerine cep telefonlarından aramak geliyor. Aramayı bile bırakın çoğu insan üşendiği için mesaj yolu ile sohbet etmeyi seviyor. Bu da tabi doğal olarak yine iletişimin zorlaşmasını sağlıyor.

İnternet Bağımlılığından Nasıl Kurtuluruz?

            Aslında herkese sorsanız bu konu hakkında herkesin bir düşüncesi vardır. Evet, herkesin düşüncesi var ama bunu uygulayan yok. İnternet bağımlılığı o kadar çok hayatımıza girmiş ki yapacak olduklarımıza bile üşeniyoruz. Ama siz üşenmeyi bırakın artık ve hayatın akışına kapılın…

            Hayatımızı internette geçirmekten kurtulmak için hemen şimdi kalkın ve bir arkadaşınızı arayın. Önce bir restoran da ya da cafe de buluşarak bir şeyler için ve sohbet edin. Daha sonra da sinemaya ya da tiyatroya gidin. Uzun süredir görmek istediğiniz şeyleri gidin yerinde ziyaret edin. Ve en önemlisi de insanların gözlerinin içine bakarak konuşmayı ihmal etmeyin.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
Muhteşem İçerik
75%
Çok Sevdim
0%
Şaşkınım
0%
Bu Ne?
13%
Karmaşık
0%
Beğenmedim
13%
Çok kötü
0%
Yazar Hakkında
Burak Aykurt
ASD Teknoloji adresi ile 2014 ilk blog sitemi kurdum. Paylaştığım içeriklerle insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum umarım beğenirsiniz. Yorum kısmından istediğinizi sorabilirsiniz müsait zamanlarımda hepsini cevaplıyorum.
Yorumlar

Yanıt Bırak