ŞİMDİ OKUNAN
Hangi Wi-Fi Güvenlik Protokolünü Kullanmalıyız?
0

Hangi Wi-Fi Güvenlik Protokolünü Kullanmalıyız?

☺ Burak Aykurt18 Eylül 2017

Günümüzde bir çok internet kullanıcısı wi-fi güvenlik protokolünü seçiminde kararsız kalmakta veya varsayılan olarak bırakmaktadır. Bir çok güvenlik protokolü bulunurken sizlere sunulan bu protokoller sizlere bir çok senaryo sunmaktadır. Bunlardan birincisi güvenirliği diğeri ise hızı ile ilgili yani tercih yaparken bunlara en çok dikkat etmemiz gerekir. Şimdi bu protokolleri biraz derleyip seçimini sizlere bırakalım. 🙂

Wired Equivalent Privacy (WEP), Wi-Fi Protected Access (WPA) ve Wi-Fi Protected Access II (WPA2) günümüzde en çok kullanılan protokollerden modem kurulumu sırasında bu protokollerden birinin seçilmesi gerekmektedir.

Wired Equivalent Privacy (WEP) : Bu protokollerin en eskisi ve en beceriksizi diyebiliriz gelen tüm tehditlere eyvallah çekiyor. Az bi savun dimi 🙂

Wi-Fi Protected Access (WPA) : Bu protokolde bir çok konuda savunma yapsada yine gelişmiş modern teknoloji ile birlikte günümüzde izinsiz erişimlere karşı savunmasız kalmakta yani diyoruz ki elinden geleni yapıyor ama yinede bir halta yaramıyor.

Wi-Fi Protected Access II (WPA2) : Elimizde bi bu kaldı zaten ama WPA2 diğerlerine oranla en etkili güvenlik sunan bir protokol ve iki farklı da türü bulunuyor. Bunları aşağıda derleyeceğiz şimdi. 🙂

WPA2 Protokolleri

Temporal Key Integrity Protocol (TKIP) ve Advanced Encryption Standard (AES) bu iki farklı şifrelemi tekniği WPA2  tarafından bizlere sunulmaktadır.

TKIP iki protokol arasında en eski olanı, ilk olarak WEP protokolünün WPA ile değiştirildiği zamanlarda hayatımıza girmişti. Kullanış açısından TKIP ile WEP birbirine oldukça yakın, bu yüzden TKIP şifreleme tekniği artık güvenli kabul edilmiyor.

WPA2 ile birlikte kablosuz güvenlik protokollerine dahil edilen AES çok daha gelişmiş bir şifreleme sunuyor. AES ayrıca dünya çapında kabul gören ve bir çok hükümet tarafından kullanılan oldukça ciddi bir şifreleme standardıdır. AES genel olarak güçlü bir koruma sunmakla birlikte, etkili bir şifreleme uygulanmadığı takdirde brute-force saldırılara karşı savunmasız kalabiliyor. Yani yinede tam bir güvenlik sunamamaktadır.

Yani toparlarsak WPA2 şifreleme standartlarını karşılaştırırsak TKIP şifrelemenin eski ve zayıf olduğunu görüyoruz. AES’in tabi kusursuz olmaması ile birlikte galiba şimdilik kullanabileceğimiz en iyi WPA2 sürümü olduğunu görüyoruz. Tabi kullandığınız modem modeline göre sadece WPA2 protokolü tercih etmek yeterli olmayabiliyor.

WPA2 protokolü varsayılan güvenlik için en iyi olan AES şifrelemeyi kullanır. Ancak eski cihazlarda geriye dönük olarak TKIP sürümü de kullanılabilir. Bu tip durumlarda WPA2 destekleyen cihazlarda WPA2 protokolü ile, WPA destekleyen cihazlarda ise WPA protokolü ile bağlanacaktır. Bu sebepten WPA2 protokolü kullanılması her zaman WPA2-AES sürümünün kullanılacağı anlamına gelmiyor.

PSK Nedir?

Modem kurulumu yaparken TKIP, AES ile birlikte PSK diye bir şeyde görebilirsiniz. PSK, pre-shared key tabirinin kısaltmasıdır. PSK genelde güvenlik protokolünün kullandığı paroladır. Devlet kurumları ve büyük çaplı şirketler PSK’ya alternatif olarak WPA-Enterprise yani Türkçe meali WPA-Kuruluş varyantını kullanır. Bu sistem bir RADIUS sunucusu ile ağda bulunan cihazlara eşsiz parolalar dağıtır.

Wi-Fi Güvenlik Türleri

Şimdi güvenlik protokolleri arasındaki farkları bildiğimize göre şimdi sadece en idealini seçmemiz kalıyor. Aşağıda modem kurulumunda karşımıza çıkan güvenlik türleri sıralıyoruz:

Açık: İsminden anlaşılacağı üzere Açık Wi-Fi ağları herhangi bir parola içermiyor. Hem gizlilik, hem de güvenliğiniz için açık ağ tercih etmemelisiniz.

WEP 64: WEP protokolü en eski protokoldür. Çoğu modern tehdide karşı savunmasızdır.

WEP 128: Diğer bir WEP protokolüdür. Daha iyi bir güvenlik şifreleme sunuyor. Ancak güvenlik konusunda WEP 64 kadar zayıftır.

WPA-PSK (TKIP): WPA protokolünün orijinalidir. Bir zamanlar çok iyi bir güvenlik sunmuş olsa da günümüzde WPA2’ye kıyasla oldukça zayıftır.

WPA-PSK (AES): WPA ptotokolünün AES ile birleşmiş yani güncellenmiş halidir. AES destekli cihazlar her zaman WPA2 protokolünü desteklerken WPA gerektiren cihazlar çoğu zaman AES desteklememektedir. Bu nedenle oldukça gereksiz bir WPA sürümüdür.

WPA2-PSK (TKIP): Modern WPA2 standardının TKIP şifreleme kullanan sürümüdür. AES desteklemeyen cihazlar için uygun olsa da modern cihazlar için gereksizdir.

WPA2-PSK (AES):  Günümüzde en güvenli seçenektir. Uyumluluk sorunu yaşanmadığı takdirde kullanılması gereken protokoldür.

WPAWPA2-PSK (TKIP/AES): Bazı cihazlar tarafından sunulan bu protokol özellikle modern ve eski cihazları aynı ağda kullanan kullanıcılar için kullanışlı olsa da, eski WPA sürümü ve TKIP şifreleme nedeniyle bir miktar güvenlik açığı yaratmaktadır.

Hızlı İnternet İçin WPA2-AES Seçin

WPA ve TKIP uyumluluk seçenekleri büyük ihtimalle internet hızınızı baltalayacaktır. 802.11n ve sonrası standartları destekleyen çoğu modem, WPA veya TKIP uyumluluk seçeneğini açtığınızda hızınızı 54 Mbps ile sınırlanacaktır. 802.11n standardının bile 300 Mbps’e kadar hız sunabildiğini göz önüne alırsak, mecbur kalınmadıkça WPA ve TKIP seçeneklerinden uzak durulması gerektiğini görebiliriz.

Bazı noktalar technopat dan alıntıdır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
Muhteşem İçerik
100%
Çok Sevdim
0%
Şaşkınım
0%
Bu Ne?
0%
Karmaşık
0%
Beğenmedim
0%
Çok kötü
0%
Yazar Hakkında
Burak Aykurt
ASD Teknoloji adresi ile 2014 ilk blog sitemi kurdum. Paylaştığım içeriklerle insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum umarım beğenirsiniz. Yorum kısmından istediğinizi sorabilirsiniz müsait zamanlarımda hepsini cevaplıyorum.
Yorumlar

Yanıt Bırak