Bilgisayarlar İçin En Tehlikeli Virüs Yazılımları
Virüsler
Virüs, herhangi bir amaçla (veri hırsızlığı ve benzeri hırsızlıklar) yetkisiz bir kişi tarafından kullanıcı ağlarına salınan, kişilerin medya ve bilgi gizliliğini ihlal eden, bilgisayar ve donanımların çalışmasını durduran veya kısmen çalışamaz hale getiren kod parçası ya da yazılımlardır. Trojan,Keylogger, melissa, cod red ve benzeri gibi daha birçok virüs, dünya çapında zararlara neden olmuş ve devlet bazında tehtidler oluşturmuştur. Teknoloji geliştikçe beraberinde gelişen tehtidlerin sayısıda artırıyor.
Dünya Geneli Virüsler Cod Red2001 de çıkan bu yazılım, bir günde yaklaşık 360 bin bilgisayara bulaşmış ve dünya çapında günlük 200 milyon dolarlık hasara neden olmuştur. Temel çalışma prensibi bilgisayarı aşırı yüklemekti. 2 aydan daha fazla süren bu tehtid dünya ağ’larında büyük hasara yol açmıştır.
Bu yazılım hedef bilgisayarlara resim, mail, müzik, video ve link gibi yollarla bulaşan ve bulaştığı bilgisayarları yabancı kişilerin erişimine açık hala getiren son derece tehlikeli bir virüstür. Hedef bilgisayarlara normal bir mesaj, resim, müzik veya dosya görünümüyle sızdığı için truva atı da denilmektedir. Bu virüs oldukça yaygındır. Kredi kartı bilgileri, görüşme ve kayıt yapabilen ve bu kayıtları alabilen son derece tehlikeli bir yazılımdır. Günümüzde de hala yaygındır. Turkojan, Backorifice, Netbus, Dark Comet, Netbuster gibi örnekleri vardır.
2005 yılında ortaya çıkan bu virüs, e posta sürücülerini aşırı yükleyerek e posta trafiğinde dehşet bir yoğunluğa sebep oluyordu. Dünyayı korkulu rüya gibi saran bu virüs, yaklaşık 500 milyon kullanıcıya bulaştı. Bu tehlikeli virüs, yeryüzünün gördüğü en acımasız yazılımlarındandır. 35 Milyar dolarlık hasara neden olan bu virüs, çok hızlı bir şekilde yayılmaktadır.
Melissa VirüsüMicrosoft Word Macro temelli olan bu virüs, e posta yoluyla bulaşır. Virüs aslında David L Smith adında bir kişinin şaka amaçlı yaptığı, ancak oldukça tehlikeli hale gelmiş bir yazılımdır. Bulaştığı bilgisayarlara pornografik siteler vaadiyle sızıp ve bu bilgisayarlardaki en önemli dosyaları silerdi. Virüs e-posta ile bulaştığı her bilgisayarın rehberine bulaşıp, bunu böylece devam ettirip olağanüstü bir e posta trafiğine neden olmuştur. Bu nedenle bazı şirketler e posta trafiğini bile durdurmuştur. Milyarlarca zarar yaratan bu virüsün yapımcısı David L. Smith, yakalanıp para ve hapis cezasına çarptırılmıştır.
Sircam Virüsü2001 de ortaya çıkan bu virüs hala aktiftir. Türkiye dahil yüzlerce ülkeyi etkilemekte olan bu virüs, yerleştiği sistemi etkisi altına alıp, bilgisayar sisteminden rastgele seçtiği dosyaları rehberdeki kişilere yollayan tehlikeli bir yazılımdır. Bu yazılımın tehlike derecesi dönemin kurbanları tarafından iyi bilinmektedir.
Dönemin Ukrayna Başkanı Leonid Kuçma’nın bilgisayarlarından dosya sızdırmıştır. FBİ’ın bilgisayar verileri dahil birçok kişinin gizli belge ve verilerini sızdıran bu virüs, günümüzde de oldukça tehlikeli hale gelmeye devam ediyor.
Günümüzde 200 milyondan fazla bilgisayarda hala etkili olan bu virüs, 2008 de ortaya çıkmıştır. Güvenlik önlemi alınmamış bilgisayarları servis eden kötü amaçlı bir yazılımdır. 2009 yılında 9 milyondan fazla bilgisayara bulaşan ve bankacılık gibi önemli bilgileri çalan bu virüsün yayılmasını ve gelişmesini sağlayanların yakalanması için, Microsoft tarafından başına 250 bin dolar ödül konulmuştur.
Yanıt Bırak