Sosyal Medya
ŞİMDİ OKUNAN
5 Adımda Facebook Güvenlik Rehberi
0

5 Adımda Facebook Güvenlik Rehberi

☺ Burak Aykurt21 Eylül 2015

Her konuda olduğu gibi, sosyal medya konusunda da güvenlik her zaman öncelikleriniz arasında yer almalıdır. Özellikle de sosyal medyayı sıkça kullanan biriyseniz, hayatınızın her aşamasını paylaşmayı seven bir yapınız varsa, güvenlik konusunda dikkat etmediğiniz takdirde bazı sorunlarla karşı karşıya kalmanız kaçınılmaz olacaktır. Dilerseniz bu tür sorunlardan uzak durmanızı sağlayacak güvenlik önerilerimize hemen geçelim.

1) Arkadaş Listenizi Ayıklayın

arkadas-listesi

İlk olarak arkadaş listenizi inceleyerek güvenlik işlemlerine başlamalısınız.  Zira ne kadar dikkatli olursanız olun, mutlaka tanımadığınız kişiler arkadaş listenizde yer alabiliyor. Hâl böyle olunca da, ev hayatınızdan; iş hayatınıza kadar bir çok farklı noktada yaptığınız paylaşımlar, sizinle hiç alâkası olmayan kişilerce görülebiliyor. Unutmayın, arkadaş listeniz sadece gerçek arkadaşlarınızdan oluşmalı.

2) Gizlilik Ayarlarınızı Kontrol Edin

gizlilik-ayarlari-facebook

Facebook, sizlere gizlilik konusunda bir çok farklı seçenek sunar. Bu seçeneklerin ilki ise, üst görselden de göreceğiniz üzere hemen ana sayfanızın sağ üst köşesinde yer alır. Bu sekme üzerinden paylaşımlarınız ve kendiniz için görülebilir olma konusunda temel ayarları yapabilirsiniz. Böylelikle sizlere kimin ulaşabileceği, paylaşımlarınızın kimler tarafından görülebileceği gibi temel konularda kendinizi korumuş olursunuz. Ayrıca bu tür paylaşım gizlilik ayarlarını paylaşım bazlı olarak yapabileceğinizi de ekleyelim. Her paylaşımda “bu paylaşımı herkes görsün” ya da “bu paylaşımı sadece arkadaşlarım görsün” gibi ayarlar yapmak mümkün. Tabii bu temel ayarların yanı sıra, gizlilik konusunda ki detaylı ayarları da ele almanız da fayda olduğunu belirtelim.

3) Diğer Paylaşımlara ve Bağlantılara Dikkat Edin

baglanti

Gerek Facebook tarafından sunulan güvenlik unsurları, gerekse de sizin attığınız adımlar bazen yeterli olmayabilir. Zira milyarlara ulaşan üyenin yer aldığı bu büyük plâtformda kötü niyetli bir çok kullanıcı var. Haliyle bu kullanıcıların kimi zaman Facebook Reklam/Sponsor sistemi ile size ulaştırdığı, kimi zaman yasa dışı yollar ile ulaştırdığı bağlantılara dikkat etmeniz gerekiyor. Bir çok kötü niyetli kullanıcı, bilgilerinize erişmek ya da sizin bilgisayarınızı uzaktan yönetmek amaçlı kötü bağlantılar sunar. Bu bağlantılar, bilgisayarınıza trojen bulaştırmak ya da virüs bulaştırarak doğrudan erişim sağlamak için hazırlanır. Haliyle siz bir paylaşıma tıklamadan önce bunun bağlantı olup olmadığını kontrol etmeli, alt kısımda yer alan site adresini mutlaka incelemelisiniz. Bilmediğiniz kişilerden gelen bağlantılar, site noktasında daha önce hiç görmediğiniz siteler yer alıyorsa bu bağlantılardan olabildiğince uzak durunuz.

4) Site İçi Uygulamalar ve Oyunlar Her Zaman Güvenli Değildir

facebook-uygulama-oyun

Facebook, kullanıcılarına uygulama ve oyun yapma, paylaşma gibi seçenekler sunmuştur. Bu imkân o kadar çok kullanılmaktadır ki, site içerisinde yüz binlerce farklı oyun ve uygulama bulunmaktadır. Peki, bu oyun ve uygulamalar her zaman güvenli midir? Ne yazık ki hayır. Örneğin bir uygulamaya ya da oyuna girerken bazı koşulları kabul eder, gizlilik konusunda uygulamaya izin verirsiniz. Eğer bu izni verdiğiniz uygulama, bilinen bir firma ya da kullanıcı tarafından yapılmadı ise, verdiğiniz izinler sayesinde profilinize farklı açılardan müdahale edebilir. Ya da bir uygulama sizlere bir çok farklı indirme odaklı teklif sunabilir. Siz dikkatli olmadan her teklifi kabul eder, uygulama tarafından sunulan tüm indirmeleri bilgisayarınıza alırsanız, karşı tarafa güvenlik konusunda ihtiyacı olan her şeyi sunmuş olursunuz. Bu nedenle onay almış olan, bilinen markalar tarafından sunulan ve çoğunluk tarafından seçilmiş, yorum yapılmış uygulamaları/oyunları tercih etmeniz çok daha doğru olacaktır.

5) Mesajlaşmalar ve Çağrılar

facebook-mesajlar

Kötü niyetli kişiler herhangi bir yöntem bulamadıkları zamanlarda sizlere mesaj yolu ile ulaşmaya çalışırlar. Bu mesaj yolları üzerinden Facebook uzantısına benzer, fakat Facebook uzantısı olmayan linkler paylaşarak sizleri kendi tuzaklarına çekmeye gayret gösterirler. Bu tür uzantılara tıklamanız halinde Facebook’a benzer, ama Facebook ile alâkası olmayan siteler ile karşılaşırsınız. Bu tür “fake” ekranlar sadece sizleri tuzağa çekmek ve bilgilerinizi girmenizi sağlamak için hazırlanmıştır.

Siz, bir anda siteden çıktığınızı zannederek o ekranda bilgilerinizi girersiniz ve karşı taraf bilgilerinize ulaşmış olur. Bu nedenle böyle bir ekranla karşılaşınca, farklı bir sekme açarak Facebook sitesine manuel şekilde girmeyi deneyin, buna göre hareket edin. Ayı durum Facebook üzerinden alacağınız çağrılar içinde geçerlidir. Tanımadığınız kişilerden gelen her türlü mesaj, çağrı ve bağlantı yönlendirmeli bildirimler karşısında mutlaka dikkatli hareket etmeyi unutmayın. Aksi halde tüm bilgileriniz karşı tarafa gidebilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
Muhteşem İçerik
0%
Çok Sevdim
0%
Şaşkınım
0%
Bu Ne?
0%
Karmaşık
0%
Beğenmedim
0%
Çok kötü
0%
Yazar Hakkında
Burak Aykurt
ASD Teknoloji adresi ile 2014 ilk blog sitemi kurdum. Paylaştığım içeriklerle insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum umarım beğenirsiniz. Yorum kısmından istediğinizi sorabilirsiniz müsait zamanlarımda hepsini cevaplıyorum.
Yorumlar

Yanıt Bırak